donderdag 16 juni 2011

Nieuwe schoenen

Marit krijgt nieuwe schoenen. In het geval van Marit klinkt dat eenvoudiger dan het is. Het betekent een traject van ongeveer twee maanden en een bezoekje of zes aan het revalidatiecentrum. Want het gaat in eerste instantie niet om de schoenen, maar om een nieuwe Enkel Voet Orthese. Door haar spastische spieren lukt het Marit niet om bij het lopen op de hak te landen. Ze loopt op haar voorvoet en draait de voet met de tenen naar binnen. De EVO is een keiharde kunststof spalk, die haar helpt de voet meer in de gewenste hoek te houden. EVO's worden door de orthopedische instrumentenmakerij vervaardigd. Gelukkig zit het OIM in het revalidatiecentrum, dus als het even kan koppelen we een bezoekje voor de nieuwe EVO aan een therapiesessie.

POS
Het begint ermee dat de revalidatiearts vast moet stellen dat de oude EVO aan vervanging toe is. Dit keer gebeurde dat toen we toch al een afspraak hadden voor iets anders. Maar andere keren moesten we hiervoor een afspraak maken op de POS, het orthopedische spreekuur. Daar zijn een aantal fysiotherapeuten, de revalidatieartsen, instrumentenmakers en de orthopedische schoenmaker tegelijkertijd aanwezig. Die kunnen dan ter plekke gezamenlijk bepalen wat de beste optie is. Marits EVO wordt al een aantal edities volgens hetzelfde concept vervaardigd, dus daar hoeven de verschillende disciplines niet meer over in conclaaf.

Weer in het gips
De volgende stap op weg naar de nieuwe EVO is een gipssessie. Bij het OIM hebben ze zelf een gipskamertje, dus dat is makkelijk. En dit keer hoeft het gips er maar heel even om, het is puur om een mal te maken.
Voor Marit is dit bezoekje het belangrijkste, want nu kan ze het nieuwe motiefje uitzoeken. Zo heeft ze al eens een lieve bloemetjes en bijtjes-EVO gehad, maar ook al eens een stoere met camouflageprint. De nieuwe EVO krijgt zebrastrepen.

Passen
Een paar weken na het gipsen kan de nieuwe EVO gepast worden. Omdat we in dit trajectje niet op het orthopedische spreekuur geweest zijn, weet de orthopedische schoenmaker nog niet dat er nieuwe schoenen aan zitten te komen. Vandaar dat we een combinatieafspraak hebben gemaakt. Eergisteren konden we de nieuwe EVO passen en meteen ook nieuwe schoenen uitzoeken. De orthopedische schoenmaker gebruikte de nieuwe EVO in wording om een afdruk te maken. Op basis daarvan bepaalde hij de maat voor Marits linkerschoen. Marits rechtervoet maakte in een doos met zachte foam een afdruk. Daarmee kan de schoenmaker een steunzool maken. Zonder steunzool zakt Marit te veel naar binnen met haar rechtervoet.

Schoenen kiezen van een foto
Marit en ik kiezen samen een schoen uit de map met foto's die de schoenmaker mee heeft gebracht. Het lijkt een erg leuke All-Star-achtige schoen. Maar het is nog spannend hoe hij precies uitvalt. De schoenen die Marit nu draagt, waren lichtbruin op de foto. Maar bij het ophalen bleken ze knaloranje. Het was destijds net WK voetbal, dus dat kwam mooi uit. Nu hopen we op een neutrale grijsblauwe kleur, met iets donkerder bloemetjes eroverheen gestrooid.

Ophalen EVO
De instrumentenmaker werkt de EVO nu verder op maat af en maakt er leren sluitbanden aan. Volgende week kunnen we hem ophalen. En weer een week of twee later zijn de schoenen klaar, is de verwachting. Tot slot nog een controleafspraak bij de schoenmaker. En dan maar hopen dat het allemaal ineens goed is. Sowieso moeten we een opbouwschematje voor het wennen volgen, van een enkel uurtje steeds langer naar de hele dag. Als we dat niet doen kunnen er nare drukplekken ontstaan, die zelfs open kunnen gaan. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar behalve dat is het vervelend omdat Marit de EVO dan niet kan dragen.

'Even' nieuwe schoenen
Als ik voorheen eens een kind met een 'beugel' zag lopen, dacht ik iets in de sfeer van 'ach, wat sneu,' maar ik stond er verder niet bij stil wat er allemaal bij kwam kijken. Dat weet ik nu maar al te goed. Het is een kwestie van goed plannen en organiseren. Soms ook van goeie vriendjes zijn met de planners, zodat die nog eens een extra puzzeltje maken of een extra telefoontje plegen om de boel in elkaar te schuiven. Maar het leuke van al die afspraken met al die verschillende vakmensen is dat ze stuk voor stuk liefde voor hun vak hebben. En dat ze erg aardig voor Marit zijn, die zich al die aandacht heerlijk laat aanleunen.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben benieuwd hoe het nu is met de kleine Marit. Hebben de orthopedische schoenen haar geholpen in haar houding en wijze van lopen? Mijn kleine neefje moet er na een ongeluk voorlopig ook aan geloven. Fijn om te lezen dat er zorgmedewerkers zijn die hun vak met liefde en geduld beoefenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Annemieke,
      Wat leuk, een reactie op de blog. Kun je via tea@zonderh.nl even een berichtje sturen? Dan reageer ik uitgebreider terug.
      Tea

      Verwijderen